Adakah anda salah seorang dari mereka yang suka bekerja pada teka-teki silang kata? Jika ya, lebih banyak kemungkinan anda akan mendapat kepuasan daripada mencuba untuk mencari jawapan kepada teka-teki rumit. Sebelum anda berhenti dan mula mengikat, saya beri amaran kepada anda bahawa mereka tidak mudah, terutamanya jika kali pertama anda cuba menyelesaikannya.
Hanya kerana anda menjadi hebat untuk mendapatkan setiap jawapan yang betul dalam teka-teki silang kata yang anda lakukan setiap hari, itu tidak bermakna anda akan mengalami kejayaan yang sama ketika datang ke teka-teki yang keras. Lagipun, anda telah mengusahakannya selama-lamanya, dan anda telah memahami apa yang penulis cari ini.
Ia mungkin lebih baik jika anda mula dengan teka-teki yang mudah, dan kemudian secara beransur-ansur cuba untuk bekerja sehingga tuisyen otak sebenar. Setiap teka-teki, sama seperti teka-teki silang silang, membentangkan kesukaran sendiri. Jadi, ia akan membawa anda sedikit masa untuk mengetahui semua rahsia kecil yang ada untuk menyelesaikannya.
Untuk dapat secara konsisten mendapatkan jawaban teka-teki yang betul, anda perlu belajar cara berfikir seperti orang yang menulisnya. Dalam erti kata lain, anda perlu masuk ke dalam otak mereka, dan mengetahui apa yang membuatkan mereka tanda. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, anda perlu belajar bagaimana untuk membaca teka-teki dengan betul.
Apabila anda mula-mula cuba untuk menghasilkan jawapan yang betul, anda akan lebih suka membaca teka-teki dengan betul. Setiap perkataan yang ada dalam teka-teki ada sebab, dan tugas anda adalah untuk mengetahui apa sebab itu.
Oleh itu, apabila anda mula bekerja pada mereka, anda perlu melambatkan dan membaca setiap perkataan dengan berhati-hati. Seterusnya, anda perlu memahami mengapa setiap perkataan ada dalam teka-teki. Akhirnya, anda mesti memikirkan bagaimana setiap perkataan berkaitan dengan semua perkataan lain di dalamnya. Hanya apabila anda mampu mencapai segala yang disebutkan di atas, adakah anda akan mempunyai peluang yang paling kecil untuk dapat menjawab jawapan yang betul untuk teka-teki yang paling mudah.
Selepas anda dapat mengatasi kebanyakan yang mudah dengan agak cepat, hanya kemudian ia akan menjadi masa untuk anda bergerak ke masa yang besar dan mula bekerja pada yang benar-benar sukar. Orang-orang yang menulis teka-teki ini pintar, sesetengah orang mungkin memikirkan mereka sebagai jenius, kerana mereka sangat licik, sementara pada masa yang sama menjadi begitu mudah.
Sekiranya ia kelihatan seperti cuba untuk menyelesaikan teka-teki adalah keseronokan yang besar, ia adalah, dan terdapat berjuta-juta orang yang mendapat tendangan mereka melakukannya setiap hari. Jika anda mempunyai sedikit masa lapang di masa depan, kenapa tidak cuba tangan anda datang dengan jawapan untuk penggoda otak ini. Siapa tahu, anda mungkin menjadi yang seterusnya yang jatuh cinta dengan keindahan kecil ini dari planet lain.

Author's Bio: 

An expert in solving Riddles.